Округли сто „Society 5.0“

Округли сто „Society 5.0 to better shape our aging society“ организовано је од стране Амбасаде Јапана у Републици Србији и Фонда за науку Републике Србије.

Округлом столу председавала је професорка Јуко Харајама са Универзитета Тохоку из Јапана, која је стекла искуство у овој области рада у Савету за науку и технологију и као заменица директора Управе за науку, технологију и иновације у Организацији за економски развој и развој Јапана.
Састанку су присуствовали и амбасадор Јапана, господин Ђунићи Марујама, представници Владе Републике Србије, директори Фонда за науку и Иновационог фонда, декани техничких факултета, директор Иновационог центра ЕТФ-а, директори института, научно-технолошких паркова Београд и Чачак, као и великих ИТ компанија.

На округлом столу представљен је концепт „Society 5.0“ који је део стратешког програма Владе Јапана. „Society 5.0“ је усредсређено друштво које ревалоризира различите друштвене изазове и користи модерне технологије (IoT, AI, Big data, роботика) са фокусом на појединце.

ИЦЕФ има дугогодишње искуство у имплементацији пројеката који су усмерени ка најнапреднијим технологијама и индустрији 4.0. Признајући са представљеним концептом „Society 5.0“, ИЦЕФ планира да развија развој смерница и да користи паметну технологију у циљу обезбеђења квалитетног живота за сваког појединца.