Отворене три нове Лабораторијe Иновационог центра ЕТФ-а

Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду je данас представиo рад нових лабораторија за виртуелну реалност, eЗдравство и биомедицинско инжењерство и индустријску аутоматизацију и управљање процесима.

Отварању Лабораторија присуствовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и директорка Регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Канцеларија за управљање јавним улагањима омогућила је набавку опреме у вредности од 668.000 ЕУР из кредита Европске инвестиционе банке и Банке за развој Савета Европе. Коришћење добијене опреме у новим Лабораторијама ће омогућити покретање нових научних истраживања и пројеката који се базирају на виртуелној реалности, вештачкој интелигенцији, биомедицинском инжењерству, индустријској аутоматизацији, и другим модерним технологијама.

 

„Иновациони центар је основан пре 14 година као центар који спаја науку, привреду и едукацију, а опрема коју смо добили ће нам омогућити да још више унапредимо наш рад. Имамо вредне и талентоване истраживаче и студенте, неки од њих ће сутра водити успешне комапније, сарађивати са водећим светским универзитетима, а од данас ће моћи да се додатно усавршавају и развијају у оквиру наших лабораторија. Лабораторије су њима на располагању и користиће се за развој науке, научна истраживања и студије, сарадњу са индустријом, као и за едукацију.”, изјавио је Илија Радовановић, представник Иновационог центра Електротехничког факултета у Београду.

Током отварања представљени су нови сензорски системи за анализу кретања, праћење покрета очију, мождане и мишићне активности, виталних знакова и друго. Поред тога, представљено је и кретање у виртуелном 3Д свету на примеру зграде Електротехничког факултета, као и најновији резултати у области индустријске аутоматизације.